Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zafarrancho 2013. 01. 12.

2013.01.17

 

Az ez évi első zafarranchót a magyar asztalok Siófokon tartották meg. Házigazda a Balatoni Asztal volt. Képviselte Carlo kapitány, Fönix, Brontolo és Lupo Di Mare.  Távol volt Wood King, mert síelése volt befizetve, és Vitéz, aki munkahelyén volt jelentése szerint ügyeletes.

A Budapesti Asztalt a Nemzeti Kapitány Lovag, az Asztal kapitánya El Toro, az Asztal írnoka Uskok kapitány, és Clochard képviselte, jelen voltak az aspiránsok, Rozmár, Vidor, Tudor, és Thetis. A távollévők közül Ábránd kórházból jött ki, míg Senex ugyancsak betegsége miatt maradt távol, bár nem jelzett vissza. Iustus még a karácsonyi zafarranchón bejelentette, hogy január 10-től síelni megy.

A zafarranchot Carlo kapitány nyitotta meg, üdvözölte a jelen lévőket. Bejelentette, hogy az asztala tagjai közül ki miért nem jelent meg.
Beszámolt az Asztal tavalyi évi programjáról, nem kendőzte, hogy az siralmasra sikerült. Jelezte, hogy kapitányi mandátuma lejárt és nem kívánja annak megújítását és azt nem is vállalja, ezzel szemben bejelentette, hogy az új kapitány választásáig ügyvezető kapitányként ellátja a tisztséget. Vázolta az Asztal tagjai közötti helyzetet, reménytelennek ítélete a jelen állapotot és a Testvériség segítségét kérte.

Ezt követően Nemzeti Kapitányunk szólt, aki megértőnek mutatkozott és nem látta reménytelennek a Balatoni Asztal helyzetét. Felhívta a testvériség valamennyi tagját, hogy adjunk meg minden segítséget a Balatoni Asztal rendbehozatalához. Rámutatott, hogy a Főnix által szervezett Fertő-tavi kiránduláson megismert pár alkalmasnak tűnik az aspirantúrára, felkérte Carlót és Lupót, hogy Woodking helyzetét tisztázzák. Örült, hogy végre sok kihagyott zafarranchó után Brontoló is itt van.

Ezt követően El Toro számolt be a Budapesti Asztal 2012. évi programjáról. Kritikus hangon számolt be az Intetnational kupáról, hogy azon gyakorlatilag senki nem volt ott rajta kívül, Fájó volt hallani azt a szemrehányást, amivel a Woodking által szervezett programra utalt, ami magasztos célt - a rákos gyerekek -vitorláztatását és közösségbe vitelét volt hivatott szolgálni, de szervezettlensége miatt  nem volt sikeres. Ezzel szemben kiemelte, hogy a révfülöpi zafarranchó remekül sikerült, beszámolt a tengeri hajózásról is amin sajnos csak két testvér volt jelen, végül a karácsonyi zafarranchót is sikeresnek minősítette a Budapesti Asztal vonatkozásában azt viszont nagyon sajnálta, hogy a Balatoni Asztalt csak Carló képviselte.

Ez után Nemzeti Kapitányunk foglalta össze az elhangzottakat, kérte a testvéreket alapító apánkra Huszárra hivatkozással, hogy a testvériségért komolyan, egymást segítve, tegyünk meg mindent.

Ezt követően a nemzeti írnok szólt, hogy nem látja olyan sötétnek a Testvéríség helyzetét mint amilyenre a kapitányoknak sikerült felfesteni. Hivatkozott arra, hogy a problémák megbeszélésével, az egymás segítésével egészen biztosan ki lehet lökni a Balatoni Asztalt a kátyúból. Kérte Carlót, hogy tartson ki a helyén és az asztal jelenlévő tagjait is arra, hogy mindent helyezzenek háttérbe és egymást segítve tegyenek meg mindent az asztal fennmaradása érdekében.
Ez után a Budapesti Asztal karácsonyi ajándékait adta át a két igazoltan távol voltnak, így Uskok kapitány és Rozmár is megkapta Kopár István Kihívás I-II című könyvét és corsáráik a táska akasztót.

Ezt követően „el golpe di canon”-t lőttünk a beteg Ábránd felgyógyulására.

Az ez évi program megbeszélése előtt El Toro kapitány rendkívül kemény bírálatot mondott a Balatoni Asztal jelen lévő és jelen nem lévő tagjaira. Ennek során kitért arra, hogy álláspontja szerint ki miben hibázott és a kemény kritika mellett felajánlotta, hogy a Budapesti Asztal segíti a Balatoni Asztalt.

Mint megszólított és egyben az International kupán jelen volt de kihagyott Főnix szólt hozzá. Ő is szigorú és kritikus megállapításokat tett. Felvetette, hogy a két Asztal olvadjon össze.

Őt Brontoló, majd Lupó követte. Lupó azt is jelezte, hogy nem mindig jön jókedvvel és örömmel a zafarranchókra.

Először Nemzeti kapitányuk, őt követően El Toro válaszolt és jelezte, hogy a két asztal összeolvadását nem látja lehetségesnek, ezzel szemben azt javasolta, hogy idén a két asztal egymással összekötött hajóval hajózzon és közös programot alakítson ki.

A Nemzeti írnok felkérte a testvéreket, hogy az idei hat zafarranchóra tegyenek javaslatot, de előtte felolvasta az alapszabályt, kiemelte, hogy mely részeit nem alkalmaztuk és mely részeinél kellene jobban figyelnünk.

Főnix beszámolt a Fertő tavi túráról és javasolta, hogy idén menjünk el a Tisza tóra és a Velencei tóra. Vállalta a programok megszervezését, de jelezte, hogy azt nem tehetjük meg, hogy mint a Fertőn csak 11  személy jelent meg a corsárákat is bele értve.

El Tóró ajánlotta, hogy elsőnek a már szokásos boot shaw-i zafarranchót tartsuk meg Pesten. Ennek időpontja február 15. után lesz, amit pontosítva az írnokok megküldenek.
Ezt követően tartanánk egy nemzeti zafarranchót a vízen, amin Rozmárt felavatnánk. Ezt Kopasz Árpád által megújított, Bogláron lévő BALATON csavargőzös megnyitásán 2013. áprilisában, vagy májusában kellene megtartani.
Ez után jönne az Internationál kupa, melynek időpontja a Vitorlás Szövetség naptárában már bent van, így az nem változtatható.

Szeptember utolsó hetében, vagy október első hetében egy kétnapos, (ott alvásos) kirándulásra mennénk a Tisza-tóra, a daruvonulást  megnézve és az ország legjobb halászcsárdájának teljes el, fel és átforgatásával.

Ezt már csak a szokott karácsonyi zafarranchó követné.

Clochard felvetette a Balaton körülhajózását.

A vacsora, hideg előétel volt, pogácsa és töltött káposzta, hozzá, bor, sör, víz kávé.

Befizettük az ez évi sarcot amiből visszafizethető lesz az asztal tartozása.
Végül egy újabb „golpe di canont” vezényelt a Balatoni Asztal kapitánya és Nemzeti Kapitányunk búcsúztató szavai után indultunk haza.

Bár szomorúan, önvádlóan indult a zafarranchó, de a végére talán felengedett a feszültség és lesz remény a Balatoni Asztal együtt tartására.

Clochar a vige


ORZAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

 

A mappában található képek előnézete Zafarrancho 2013. 01. 12.