Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tavola di Padova

2009.07.22

TAVOLI DI PADOVA

A padovai Asztal Kapitányának Luogotenente prof. Pier Maira Terribile köszöntője az első magyarországi Zafarrancho-n Parti Testvérek Balatoni Asztala, Keszthely. Szót kapva abból az alkalomból, hogy a mi társaságunk elkezdi működését ebben az országban, úgy érzem kötelességem tiszteletem és megbecsülésem kifejezni a jelenlévők előtt.

Feladatom nem könnyű, s szándékom csupán az hogy emlékeket ébresszek a vitorlás hajózás
történetéről és a két ország közötti kapcsolatokról. A Parti Testvérek szövetsége Chilében született az '50-es évek elején, s néhány év alatt elterjedt Amerikától Európáig. Lobogója alatt azok a tengert és hajózást szerető férfiak és nők gyűltek össze, akiknek a tengerhajózás filozófiája, erkölcse jelen van a mindennapi életükben is. Számukra a szabadságot, mint alapvető fontosságú eszmei értéket az Octálogo, a Nyolc szabály testesíti meg.

A vitorla feltalálása nagy fontosságú az emberiség történetében. Jelentősége a tűz felfedezéséhez és a kerék használatához hasonlítható, amelyek azonban nem hoztak az embert olyan közvetlen kapcsolatba a természettel, mint a vitorla. A hajózás kapcsán két alapvető elemmel, a vízzel és a széllel találkozunk. Az antik népek az Istennek lakóhelyének (a tengert), vagy magának az istennek (a szelet, amely mindenütt ott van, de senki nem látja) képzelték. Hosszú lenne azon ókori költők nevének sora, akik műveikben a tengert, a hajózást, a vitorlázást énekelték meg. Meg kell, említsem Homérosz Odüsszeáját, valamit a legnagyobbak közül Virgiliust, Dantét.

Napjainkban, az atommeghajtású hajók korában sem hagyhat bennünket közömbösen egy regatta vitorlásnak, vagy az Olasz Haditengerészeti Iskola vitorlásának az Amerigo Vespucci-nak a látványa.

Ahogy említettem az előbb, a szél mindenütt jelen van, de tenger nincs mindenhol. Gondolok itt a tiszteletreméltó Magyarországra is, amelynek nincs tengeri kikötője, de volt hosszú századokon keresztül. A magyarok, akik a kontinens belső területeiről vándoroltak a Kárpát-medencébe hamar felismerték a tengerre kijutás fontosságát. Már a magyar államiság megalapítója Szent István király is felvette a kapcsolatot a Velencei Köztársasággal és kiterjesztette az országhatárt az Adriai tengerig. Nővérét a velencei dózse Ottone Orseolo vette feleségül és gyermekük Péter volt Magyarország második uralkodója. Szent Gellért püspök is velencei származású volt.

Az olasz államok közül földrajzi elhelyezkedése miatt is Velencének volt a legszorosabb kapcsolata Magyarországgal. Több száz év történelme köt össze bennünket melyben békés, és háborús időszakok váltakoztak. 1105-ben Könyves Kálmán elfoglalta Zárát, Traut és Spalatot. Velencében a konfliktusok fő oka a Dalmát tengerpart fölötti uralom birtoklása volt -Magyarország 1919-ig rendelkezett Fiumében tengeri kikötővel.

Az 1300-as években a nápolyi származású Anjuk voltak magyar uralkodók. Magyarország Velence ellen szövetségbe lépett Padovával. A Torinoi békével 1381-ben Velence elismerte a magyar fennhatóságot Dalmácia nagy részén. Ekkor adták át a magyar királynak az addig Velencében őrzött Szent Pál remete relikviáit. Ebben az időben Magyarország és Padova között nem csak politikai- és katonai szövetség volt, hanem nyolc magyar diák tanult a Padovai Egyetemen. Padovában halt meg 1576-ban korának nagy zeneszerzője Bakfark Bálint. Az itáliai és magyar kapcsolatok aranykora Mátyás király uralkodása idején volt. A nápolyi Beatriche volt a felesége s így a király udvarában a reneszánszkor sok olasz származású művésze és tudósa volt jelen.

Magyarország töröktől való felszabadításában részt vettek itáliai hadvezérek, pl. Raimondo Montecuccoli és Szavolyai Eugen herceg. Európa tavaszán 1848-ban a szabadságszerető olaszok és magyarok között szoros kapcsolat alakult ki. A magyar szabadságért harcolt az önkéntes olasz légió és Alessandro Monti. Később Itáliában találjuk Türr és Tüköri tábornokokat. Kossuth Lajos száműzetésben, Torinóban töltötte utolsó éveit és ott pihennek hamvai is.

Az első világháborúban a két nemzet akarata ellenére ellenségként találkozott. A '20-as '30-as években számos magyar művész, és író, köztük Móra Ferenc, Babits Mihály, Szerb Antal töltött rövidebb hosszabb időt Olaszországban.

Az bizonyos, hogy a két nemzetközi tengerész szövetségünkben Olaszország segíti és patronálja a magyarországi Parti Testvéreket, amelyek ma alakul itt Keszthelyen, és erősíti a hagyományos jó kapcsolatot Magyarország és Olaszország között.

Prof. Pier Maria Terribile Luogotenente

 

A mappában található képek előnézete Az első avatás